
مراقبت های دوران یائسگی
دسترسی سریع
مراقبت های دوران یائسگی
مراقبت های دوران یائسگی در خانم ها شامل چه مواردی است؟ یکی از دورههای طبیعی زندگی اغلب زنان دوران یائسگی است که در آن، عادت ماهیانه(قاعدگی) برای همیشه متوقف میگردد و تخمدانها به میزان کمتری هورمونهای زنانه، به خصوص استروژن را ترشح کرده با توجه به عدم تخمک گذاری، آنان دیگر قادر به بچه دار شدن نخواهند بود.
یائسگی معمولاً در حدود سن ۴۵ تا ۵۵ سالگی با بروز علائم آغاز میشود به نحوی که درابتدا عادت ماهیانه نامرتب شده و سپس بهطور کامل قطع میشود. زنانی که به مدت یک سال عادت ماهیانه نداشته باشند یائسه محسوب میشوند.
با توجه به تغییرات هورمونی بانوان در این دوران، چکاپ و مراقبتهای دوره ای از جمله انجام آزمایشهای دورهای شامل سونوگرافی، ماموگرافی و … ، اصلاح شیوه زندگی، ورزش، کنترل وزن، شرکت در فعالیتهای اجتماعی و پیشگیری از انزوا، رعایت توصیههای تغذیهای و داشتن رژیم غذایی مناسب تحت نظر پزشک متخصص توصیه می گردد تا از بروز بیماریهایی چون تغییرات تناسلی ادراری، اختلال در خلقوخو، بیماریهای قلبی عروقی، سکته، پوکی استخوان، سرطان و … پیشگیری نمود .
یکی از توصیه ها در دوران یائسگی و قبل از شروع آن انجام تست ها و آزمایشات است.
توصیه های پزشک در دوران یائسگی
- توصیه میشود تست پاپ اسمیر از 21 سالگی سه سال یکبار در نوع معمول و 5 سال یکبار در نوع غوطهور در مایع انجام شود. انجام این تست باید تا سن 65-70 سالگی انجام گیرد.
- در تمام خونریزیهای غیر طبیعی در دوران یائسگی باید سونوگرافی واژینال جهت بررسی ضخامت رحم و اندازه تخمدانها، انجام شود. اولین علامت سرطان رحمی در خانمهای یائسه خونریزیهای واژینال میباشد و از این نظر با این علامت خانمهای یائسه باید مورد بررسی دقیقتر واقع شوند.
- تمام خانمهای یائسه باید هر 6 ماه یکبار تحت معاینات لگنی واقع شوند به این علت که سرطان تخمدان ، عمدتاً در سنین بالای 50 سال شایعتر است. علائم سرطان تخمدان متاسفانه دیررس است و گاهی در موارد پیشرفته با بزرگی شکم و آسیت (آب داخل شکم) و علائم گوارشی تظاهر مینماید. در معـاینـات لـگنی بزرگی تخمدان اولین و شاه کلید تشخیص میباشد به این جهت تمام خانمهای یائسه باید هر 6 ماه یکبار تحت معاینات لگنی واقع شوند.
- شایعترین سرطان وابسته به جنس در زنان سرطان پستان است که از سن 50 سال به بالا افزایش مییابد. خانمها بطور کلی از سن 30 سالگی خصوصاً بعد از 50 سالگی هر ماه باید سینهها را خودشان مورد معاینه قرار دهند و جهت معاینات پزشکی شش ماه یکبار از پزشکان بخواهند که سینه هم مورد معاینه واقع شود.
- ماموگرافی از سن 40 تـا 50 سالگی دو سال یکبار و از 50 سال به بعد سالی یکبار انجام شود. قدرت تشخیص ماموگرافی و حساسیت آن بالای 90درصد است. در خانمهایی که سابقه خانوادگی سرطان سینه، تخمدان و رحم روده در دو فامیل درجه یک دارند، صلاح است که ماموگرافی اولیه در سنین زودتر یعنی 30 تا 35 سالگی شروع شود.

مراقبت های دوران یائسگی
تست پاپ اسمیر چیست؟
به تست دهانه رحم گفته میشود که با هدف تشخیص موارد زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
- سرطان دهانه رحم
- بررسی عفونت
- التهاب واژن
چه نکاتی باید قبل از انجام تست پاپ اسمیر رعایت گردد؟
- حدود ۴۸ ساعت قبل از انجام تست پاپ اسمیر نباید رابطه جنسی داشته باشید.
- دوش گرفتن حدود ۴۸ ساعت قبل از انجام تست ممنوع است.
- استفاده کردن از تامپون قبل از تست ممنوع می باشد.
- نباید از روان کننده ها و یا داروهای خاص استفاده گردد.
- استفاده از پودر و یا اسپره ها ممنوع می باشد.
- لازم به ذکر است که هنگام پریود این آزمایش انجام نمی شود.
مراحل انجام تست پاپ اسمیر چگونه است؟
هنگام انجام تست پاپ اسمیر بیمار بر روی صندلی های خاصی که وجود دارد دراز میکشد. و سپس پزشکی با استفاده از یک اسپکولوم فلزی و یا پلاستیکی مخاط دهانه رحم را برمیدارد. و سپس این مایع برای انجام آزمایش و بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شود. لازم به ذکر است که انجام این آزمایش هیچگونه دردی ندارد شاید کمی احساس سوزش داشته باشید.
نتیجه تست پاپ اسمیر
بر حسب مطالعاتی که در سال ۲۰۱۸ انجام شده است. تست پاپ اسمیر میتواند تا ۹۹ درصد وجود سرطان دهانه رحم خبر دهد. در واقع یک تست مطمئن برای تشخیص سلامت رحم می باشد. که اگر نتیجه نامطلوبی به دست بیاید این بدان معنا است که باید آزمایش دوباره انجام شود. چون ممکن است بنا به دلایلی و یا مواردی خاصی نتیجه کاملاً دقیق مشخص نشده باشد.
به همین دلیل این مورد نگران کننده نبوده و برای اطمینان بیشتر باید دوباره آزمایش انجام گردد. اگر نتیجه آزمایش غیر عادی باشد این مورد هم به معنای وجود سرطان نیست. ولی ممکن است نشاندهنده تغییرات کمی در سلولهای دهانه رحم وجود داشته باشد که به گونه ای قابل درمان است. و اگر نتیجه آزمایش از وجود سرطان در دهانه رحم خبر دهد در این حالت باید مراحل درمانی شروع شود.
———————————————————–
راه های ارتباطی با دکتر محبوبه مأموریان اصفهانی
پیج اینستاگرام دکتر محبوبه مأموریان اصفهانی
کانال آپارات دکتر محبوبه مأموریان اصفهانی
کانال نماشا دکتر محبوبه مأموریان اصفهانی
———————————————————–
بدون دیدگاه