سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟ در این مقاله قصد داریم در مورد سندرم تخمدان پلی کیستیک صحبت کنیم و جواب سوالاتی را بدهیم که هر خانمی در زمینه این بیماری با آن مواجه خواهد شد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک چه نوع بیماری است؟

اولین سوالی که در خانم ها و بیشتر در نوجوانان و جوانان به وجود می آید این است که سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟ بر اساس تحقیقات و یافته های پزشکان و متخصصان زنان و زایمان و نازایی سندرم تخمدان پلی کیستیک یا (PCO) یا تنبلی تخمدان بیماری است که تنها در بانوان به وجود می آید. یک بیماری تک جنسیتی است.

علت به وجود آمدن سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

ایجاد تنبلی تخمدان در بانوان به دلیل عدم تخمک گذاری است. این بیماری یک سری علائم مستعد کننده به همراه دارد همانند:

  1. چاقی
  2. استرس

تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک

به طور کلی پزشک متخصص برای تشخیص بیماری سندرم تخمدان پلی‌ کیستیک در مورد موارد مختلفی از جمله سیکل های عادت ماهانه، تغییر در وزن و سایر علائم فرد سوالات مختلفی از شخص می‌ کند.

پزشک متخصص علائم فرد را ارزیابی می کند و بعد از آن سابقه ی پزشکی فرد را نیز مورد بررسی قرار می دهد.

پس از آن نیز یک معاینه فیزیکی و همچنین آزمایش خون برای اندازه‌گیری سطح هورمون و علاوه بر آن نیز یک سونوگرافی برای بررسی وجود کیست در تخمدان توسط پزشک تجویز می‌ شود.

اگر فردی به طور کلی حداقل دو نشانه از سه نشانه زیر را داشته باشد طبق تشخیص پزشک متخصص مشخص می شود که فرد مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک است یا خیر:

  • نداشتن سیکل عادت ماهانه یا سیکل نامنظم
  • وجود کیست‌ های کوچک با تعداد زیاد در یک یا هر دو تخمدان
  • بالا بودن سطح هورمون مردانه در خون یا علائم مرتبط با آن مثل افزایش رشد مو یا ریزش مو با الگوی طاسی مردانه

عوارض سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک همانند هر بیماری دیگر دارای یک سری عوارض است. اگر به موقع این بیماری تشخیص داده شود و بیمار تحت نظر پزشک و متخصص زنان مورد درمان قرار بگیرد. با روش مناسب میتواند این بیماری را پشت سر بگذارد جای نگرانی وجود ندارد. عوارض این بیماری شامل موارد زیر است:

  • ناباروری
  • آندومتر: میتواند منجر به سرطان آندومتر، دیابت و افزایش فشار خون شود.
  • اختلالات در خونریزی
  • تاخیر و به عقب انداختن عادت ماهیانه: تاخیر در دوران قاعدگی یکی از مهمترین و شایعترین علائم آن است.
  • افزایش موهای زائد که به عنوان هایپرآنتروژنمی هم شناخته می شود.
  • در واقع هم موهای زائد افزایش پیدا می کند. هم موهای سر ریزش پیدا خواهد کرد.
  • ایجادآکنه،لک و جوش در صورت و نواحی دیگر بدن
سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

درمان های سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

اگر بخواهیم به صورت کلی راه های درمان این بیماری را توضیح دهیم باید اینگونه بیان کنیم: در هر فرد بسته به نظر و تشخیص پزشک و سیستم بدنی شخص بیمار راه های متفاوتی ارائه می شود.

  1. یکی از راه های درمان برای افراد چاقی که مبتلا به این بیماری شده اند این است که دکتر به آن ها توصیه میکند تا لاغر شوند. یعنی لایف استایل خود و سبک زندگیشان را تغییر دهند.
  2. راه دوم درمان استفاده از قرص های هورمونی است. در واقع باید این هورمون های مردانه ثابت نگه داشته شود. هورمون های مردانه در واقع باعث ایجاد برخی از علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک خواهد شد. علائمی مانند : ایجاد موهای زائد، چرب شدن پوست و… عوامل دیگر.
  3. درمان دیگر که وابسته به مصرف قرص های هورمونی است درمان علائم مردانه است. یعنی درمان های ضد آنتروژنمی مانند: تقویت موها ی سر، از بین رفتن موهای زائد در نواحی بدن و… .
  4. همچنین درمان آکنه و لک های صورت
مطالعه بیشتر  مراقبت های دوران یائسگی

درمان ناباروری در زنان مبتلا به سندرم تخمک پلی کیستیک

یکی از راه‌های درمان ناباروری در زنان مبتلا به سندرم تخمک پلی کیستیک ایجاد تخمک گذاری با استفاده استفاده از دارو است.

به طور کلی دارو های کلومیفن سیترات و لتروزول از جمله داروهای خوراکی می باشند که برای تحریک تخمک گذاری زنان مبتلا به این بیماری معمولا تجویز می‌ شوند.

همچنین ممکن است پزشک متخصص در صورت عدم موفقیت در ایجاد تخمک گذاری با استفاده از داروهای خوراکی، برای فرد مبتلا به این بیماری دارو های تحریک کننده تخمدان مثل گنادوتروپین تجویز کند.

ضروری است که زنان در طول دوره استفاده از این دارو های تحریک تخمدان حتما زیر نظر و تحت کنترل پزشک متخصص باشند.

تحت نظر و کنترل بودن فرد گیرنده دارو تحریک تخمدان باعث می شود تا از تحریک بیش از حد تخمدان جلوگیری شود.

همچنین اگر فرد مبتلا به این بیماری دارای اضافه وزن باشد می تواند با کاهش وزن می‌تواند به بهبود الگوی تخمک گذاری و افزایش شانس باروری خود کمک زیادی کند.

علاوه بر موارد ذکر شده، داروهایی که حساس به انسولین هستند مانند متفورمین هم می‌ توانند در افزایش شانس تخمک گذاری کمک کنند.

همچنین استفاده از متفورمین ممکن است و می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.

البته در زمینه مصرف قرص متفورمین بهتر است با پزشک متخصص مشورت شود.

به طور کلی اما اگر هدف درمان حاملگی نمی باشد، معمولاً توصیه به مصرف داروهای هورمونی جهت اصلاح علائم این سندرم می‌ شود. همچنین اغلب اوقات معمولا از قرص های ضد بارداری به صورت خوراکی برای کاهش رشد موهای اضافی و آکنه استفاده می‌ شوند.

مطالعه بیشتر  بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر

همچنین معمولا و به طور کلی این قرص‌ ها دوره قاعدگی را منظم‌ تر می کنند و از بارداری و برخی از انواع سرطان خطرناک نیز  پیشگیری می‌ کنند.

همانطور که گفته شد، به نظر می‌رسد که متفورمین توانایی این را دارد که خطر ابتلا به دیابت یا سندرم متابولیک را کم کند.

علاوه بر آن حتی موهای زائد و آکنه‌ ها را هم می‌ توان با تجویز داروهایی که هورمون‌های مردانه را کم می کنند، درمان کرد.

در صورتی که درمان جواب ندهد و یا درمان طولانی مدت شود توصیه می شود تا از الکترولیز و لیزر درمانی موهای زائد استفاده شود.

عدم تعادل هورمونی در سندروم تخمدان پلی کیستیک

بانک هورمون های مردانه به نام pcos هستند در بدن خانم ها وجود دارند و می‌ توانند استروژن را در خانم ها در مقادیر بیش تری بالا ببرند.

در تخمدان ها و خودت و فوق کلیوی آن ها تولیدکنندگان ها زمانی که کار هورمون های مردانه مثل تستسترون بالا می رود علائم سل پرمویی دیده خواهد شد همچنین عدم تعادل هورمون می تواند باعث اختلال در دوره بارداری و یا دوره ماهیانه خانم ها شود بعد نظم پریود آن ها به هم بریزد.

این موضوع باعث می‌شود که تخمک ها در زمان مشخصی آزاد نشود و در نهایت ناباروری اتفاق بیفتد زمانی که فرد تخمک گذاری ندارد مقدار هورمون پروژسترون در بدن تولید خواهد شد.

این عدم تعادل هورمونی می تواند باعث رشد زیاد رحم و افزایش خطر آندومتر شود مقاومت انسولینی در افرادی که بیماری را دارند یکی از فاکتورهای کلیدی است.

این مقاومت توانایی کاهش یافته بدن در پاسخ به تاثیرات انسولین را دارد زمانی که مقاومت انسولین وجود دارد بدن سرد در جبران کردن انسولین خون می کند باور بر این است که مقدار زیادی انسولین باعث افزایش تولید اندروژن از تخمدان ها می شود که باعث ورود و علائم مرتبط با سندروم تخمدان پلی کیستیک می شود.

اغلب خانواده این سندروم را دارند دارای درجه از مقاومت انسولینی هستند که باعث افزایش وزن و به وجود آمدن سطوح غیر طبیعی چربی در بدن آن ها می‌شود.

با این حال مقاومت انسولین بیشتر در خانم های چاق و خانم هایی که تخم گذاری در آن ها اتفاق نمی‌افتد رخ می‌دهد این شرایط با استفاده رفتن خطر دیابت نوع ۲ و بالا رفتن فشار خون و همچنین به وجود آمدن بیماری های قلبی و سندروم متابولیک در بدن به خانم ها می شود.

نکاتی در رابطه با رژیم غذایی و سبک زندگی

به طور کلی در درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک با تغییر سبک زندگی و انجام کار هایی مانند کاهش وزن، تغذیه درست و ورزش می توان کیفیت زندگی را بهبود داد.

همچنین با کاهش تنها 5 الی 10 درصدی  وزن بدن خود می‌توانید به تنظیم سیکل قاعدگی و بهبود علائم سندرم تخمدان پلی استیک کمک شایانی کنید.

مطالعه بیشتر  خشکی واژن و راه های درمان آن

از دیگر مزایای کاهش وزن می توان به کاهش سطح خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی اشاره کرد.

همچنین گاهش وزن نیز در بسیاری از زنان مبتلا به این سندرم سطح آندروژن، کلسترول و انسولین را هم کاهش می‌ دهد و باعث سلامتی می شود.

هر رژیم غذایی که بتواند به شما در  امر کاهش وزن کمک کند هم توانایی این را دارد که به شرایط کلی شما را نیز بهبود ببخشد.

 با این وجود ممکن است برخی از رژیم‌های غذایی دارای مزایایی نسبت به رژیم‌ های دیگر باشند.

مطالعات صورت گرفته در رابطه با مقایسه رژیم‌های غذایی برای این بیماری نشان داده است که رژیم‌ های کم کربوهیدرات هم برای کاهش وزن و هم برای کاهش سطح انسولین می توانند موثر باشند.

همچنین رژیم غذایی که شامل میوه‌ ها، سبزیجات و غلات کامل باشد می‌ تواند به تنظیم بهتر چرخه قاعدگی کمک بکند.

پس از بررسی چندین مطالعه صورت گرفته می توان فهمید که حدود 30 دقیقه ورزش با شدت متوسط و نرمال به مدت حداقل 3 روز در هفته می‌ تواند به کاهش وزن زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک زیادی بکند.

همچنین از دیگر فواید کاهش وزن همراه با ورزش می توان به بهبود تخمک گذاری و همچنین کاهش سطح انسولین اشاره کرد.

در صورتی که ورزش همراه با یک رژیم غذایی سالم انجام شود بسیار مفیدتر است.

ورزش همراه با یک رژیک غذایی سالم به شما کمک می‌ کند تا وزن بیشتری را نسبت به رژیم غذایی یا ورزش به صورت تنهایی کم کنید و همچنین خطرات دیابت و بیماری‌های قلبی را کاهش دهید. 

برخی شواهد نشان دهنده این است که طب سوزنی می‌ تواند در امر  بهبود سندرم تخمدان پلی کیستیک کمک کند، اما با این حال تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.

همچنین در مجموع باید در نظر داشت که درمان هر فرد باید متناسب با نیازها، علائم و شرایط خاص هر فرد باشد و ممکن است با گذشت زمان تغییر کند.

در کل بهتر است با پزشک معالج و متخصص خود صحبت کنید تا بهترین روش درمان برای شما اتخاذ بشود.

بهترین دکتر زنان و زایمان در شمال تهران

اگر بانوان این علائم را در خود شناسایی کردند باید تحت نظر دکتر زنان قرار بگیرند. بعد از انجام معاینات لازم توسط پزشک، با انتخاب بهترین و موثرترین راه مورد درمان قرار بگیرند تا بتوانند این بیماری را در کمترین زمان لازم رفع کنند.

دکتر محبوبه ماموریان اصفهانی پزشک و متخصص در زمینه زنان و زایمان است. ایشان در زمینه بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک بیماران بسیار راهنمایی کرده است. همچنین با ارائه بهترین روش های درمانی این بیماری را در سریعترین زمان ممکن رفع خواهد کرد تا عوارض خطرناکتر همانند ناباروری برای بیماران ایجاد نشود.

برای دریافت نوبت از دکتر محبوبه ماموریان اصفهانی میتوانید به سایت ایشان مراجعه کرده و با شماره تماس های درج شده در این سایت تماس حاصل فرموده و اقدام به نوبت دهی به صورت حضوری یا به صورت آنلاین کنید.

———————————————————–

راه های ارتباطی با دکتر محبوبه مأموریان اصفهانی

پیج اینستاگرام دکتر محبوبه مأموریان اصفهانی

کانال آپارات دکتر محبوبه مأموریان اصفهانی

کانال نماشا دکتر محبوبه مأموریان اصفهانی

———————————————————–

مطالب دیگر در زمینه بارداری و تعیین جنسیت در زوجین:

تغذیه مناسب برای داشتن جنین دختر

تغذیه مناسب برای داشتن جنین پسر

تاثیر یوگا در بارداری

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button